Kvinnor med “manliga” namn har lättare för att göra karriär än kvinnor med “kvinnliga” namn, har en amerikansk forskare kommit fram till. Man har räknat ut “manlighetskvoten” i olika förnamn genom att titta på hur måna män respektive kvinnor som har det, och sedan jämfört med de namn som kvinnliga jurister har. Ju manligare förnamn desto större chans har en kvinnlig jurist att utses till domare och att tjäna mer pengar. Det sistnämnda är justerat med hänsyn till klassbakgrund, eftersom det finns en möjlighet att överklassföräldrar i större utsträckning än andra väljer manliga förnamn åt sina döttrar.
Det verkar som om en kvinna i en mansdominerad bransch har lättare för att smälta in som en av grabbarna och därmed att avancera om hon har ett androgynt namn. Att ändra sitt kvinnliga namn till ett mer androgynt är en strategi; att bara använda sina initialer istället för förnamn ett annat. Det sägs att J.K. Rowling inte skrev ut sitt förnamn Joan när Harry Potter publicerades, eftersom hon var rädd att killar inte skulle vilja läsa en bok skriven av en kvinna.
Det är som om folk tror att en kvinnlig person – oavsett kön – inte kan vara professionell. “Manlighet” är status och kompetens, medan “kvinnlighet” är mindre värt. Det handlar om sexism, javisst, men inte så mycket om förakt för kvinnor som förakt för det som uppfattas som “kvinnligt”.
Jag har alltid varit lite obekväm med klyschan “Vill du ha högre lön? Byt kön!”. Kanske borde man istället säga “Byt namn!”. Sorgligt är det, vilket som.
Relaterat: Aftonbladetforskning visar att män som behandlas med testosterongel blir snåla. Själv brukar jag skylla på mina småländska gener; det är förmodligen lika relevant. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om kön, genus, sexism, jämställdhet, könsroller, kvinnlighet, manlighet, könsneutralitet, androgynitet, namn, fördomar, USA, politik, status, kompetens, jobb, manligt, kvinnligt
No comments:
Post a Comment